Wat wil de stichting Leesbaar Laagland
De stichting Leesbaar Laagland, opgericht in mei 2017, bedenkt, maakt, produceert en verhandelt leesbare kaarten: typografische citatenkaarten, van dorpen, steden, streken, provincies of landen waarin de wegen, wateren, buurten, dorpen en grenzen bestaan uit literaire citaten uit romans, gedichten, verhalen en liederen die die geografische plekken noemen of beschrijven. Ook doet de stichting onderzoek naar de onderliggende ideeën – zowel vorm als inhoud – van deze kaarten.
Wie vormen Leesbaar Laagland?
Yolanda Huntelaar (1974) is grafisch ontwerper, de drijvende kracht achter Werkplaats Amsterdam en Leesbaar Laagland. Ze verzorgt boeken (o.a. De Grote van Gogh Atlas) en periodieken als De God van Nederland, maakt brochures en illustraties. Haar grafische werk wordt omschreven als "helder, weldoordacht en goed verzorgd".
Bob Polak (1947) is publicist en voormalig voorlichter van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Hij publiceerde o.a. literaire wandelingen door Amsterdam aan de hand van leven en werk van Willem Frederik Hermans en Anne Frank. Hij deed de eindredactie van Leesbaar Amsterdam en adviseerde over de structuur van de kaart, maakte Leesbaar Bergen en was eindredacteur van Leesbaar Groningen.
Louis Stiller (1959) is journalist, schrijver, researcher, redacteur, hoofdredacteur en een van de initiatiefnemers van Leesbaar Laagland. In 2016 ontving hij de Groninger Persprijs voor een reportage in Vrij Nederland. In 2018 verscheen van zijn hand Wachtland - een non-fictieboek over de gasbevingen in Groningen als opmaat tot de energietransitie. Stiller woont in Warffum en Amsterdam.
Erik Nieuwenhuis (1964) is schrijver, redacteur, leraar Nederlands en initiatiefnemer van Leesbaar Laagland. Hij schreef columns en essays in boeken als Woordsoep (2010) en romans als Een gat in de lucht, Man van de Wereld (2013) en Ben (2016). Wegens drukte en tijdgebrek hield Nieuwenhuis begin 2018 op met zijn bestuurswerk voor de stichting Leesbaar Laagland.