Leesbaar Groningen gepresenteerd

Op zaterdag 1 december werd bij Boekhandel van der Velde Leesbaar Groningen gepresenteerd, de kleurrijke literaire citatenkaart van Stad en Ommeland. Tientallen schrijvers, uitgevers, redacteuren en andere belangstellenden waren naar het A-Kerkhof gekomen om Bert Hadders te horen voordragen, Jan Veldman (r.) te horen zingen en Louis Stiller tekst en uitleg over de kaart te horen geven.

Journalisten van het Dagblad van het Noorden, Glasnost, Tzum en RTV-Noord deden verslag van de middag, onder andere over de vele instuurders van citaten die aanwezig waren en waarvan er drie een speciale kaart kregen. Coen Peppelenbos van Tzum: “In boekhandel Van der Velde zagen we illustere literatoren als Lammert Voos, Bart FM Droog, Mathijs Deen, Harm de Jonge, Jane Leusink en Lupko Ellen, maar ook jong talent als Pauline Durlacher, Vincent Kortmann en Annie Martens. Samensteller Louis Stiller kon direct het citaat uit het werk terugvinden op de immense citatenkaart van Groningen.”

Joep van Ruiten van het Dagblad van het Noorden: “624 citaten tellen de twee kaarten die het project omvatten: een van de stad en een van de provincie Groningen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan er werden gebruikt voor Leesbaar Amsterdam en Leesbaar Bergen, de twee kaarten die ‘Groningen’ vooraf zijn gegaan. Verklaring: het oppervlak is veel groter, dus waren er meer nodig. Wat geen enkele probleem bleek, want er is in loop der eeuwen nogal wat over Groningen geschreven.”

En Reinder Smith van RTV-Noord: “Nelleke van Vliet leverde maar liefst 123 citaten aan over plaatsen in Groningen. Daarna was het puzzelen om al die citaten in de juiste vorm te zetten, zodat ze dorpen, meren, wegen en kanalen vormen.”

Van minuut 38:40-41:20 staat er op dit radioprogramma van RTV-Noord een item over Leesbaar Groningen, met Bart Droog en Louis Stiller.

Leesbaar Groningen is hier te koop in twee vormen: een grote, luxueuze A0-poster met boekje of als handige A1-vouwkaart (met de registers op de achterkant gedrukt).