Leesbaar Friesland bewierookt in dagblad Trouw

In dagblad Trouw staat vandaag – 7 december 2019 – een uitgebreide en zeer enthousiaste bespreking van Leesbaar Friesland, van de hand van Flip van Doorn. “Groen is het land, blauw het water, rood en bruin de bebouwing, grijs de wegen, de spoorlijnen zwart. Tot zover de overeenkomsten met een gewone landkaart. De verschillen springen meteen in het oog. ‘Wêr bisto?’ staat in grote letters in het hart van de letterbrij. Natuurlijk, dat is een nummer van Twarres. Maar het is ook een uitnodiging. Waar ben je, en waar wil je heen? Keuze te over. Matthijs Deen neemt je mee naar de Wadden, Theun de Vries naar Veenwouden, Geert Mak – dat kan niet missen – naar Jorwerd. Bij Leeuwarden staat ‘It giet oan’, daar begint het grillige blauwe woordensnoer langs de Friese Elfsteden. Drs. P heeft iets te melden omtrent een cafeetje in Sneek, Anne van der Mark stapt in ‘it Dokkumer lokaaltsje’ en Kobus gaat naar Appelscha.”

De uiteindelijke conclusie is duidelijk: “Op dus naar Leeuwarden, Lemmer, of naar Tzum. ‘Wa giet mei nei Hantumhuizen?’ ‘Afstappen maar, dit is Laaxum.’ ‘Nog een groot uur gaans tot Oudkerk.’ Een landkaart kan tegelijkertijd een reisgids zijn, zowel voor dagjesmensen als voor leunstoelreizigers. En deze kaart doet nog iets. ‘Hij liet mij weer inzien dat Friesland mooi is. De wereld draait daar niet.’”

Leesbaar Friesland is te koop in de Van der Velde-boekhandels in Friesland, in Tresoar en Afûk in Leeuwarden, bij de Planteyn Boekhandel in Gorredijk en hier op deze site.