Leesbaar Amsterdam als wandgroot leermiddel op het St. Nicolaaslyceum

  Nicolaaslyceum-LeesbaarAmsterdam0Leesbaar Amsterdam, de literaire citatenkaart van de hoofdstad, bekleedt sinds deze maand een complete wand in een klaslokaal van het St. Nicolaaslyceum op het Beethovenplein in Amsterdam. Andere Amsterdamse scholen hebben inmiddels hun belangstelling getoond. Ook enkele makelaars en de Openbare Bibliotheek Amsterdam hebben de kaart wandbreed geïnstalleerd. Waar vroeger de schoolplaten van Cornelis Jetses hingen, is nu Leesbaar Amsterdam te bewonderen.

Docent Nederlands Roel Smit van het St. Nicolaas heeft de hele achterwand (7,2 m. breed, 2,8 m. hoog) van zijn klaslokaal laten beplakken met de beroemde Leesbaar Amsterdam-kaart: niet alleen als decoratie, maar ook als lesmateriaal. Want Roel Smit geeft de leerlingen die Havo/VWO Nederlands op het St. Nicolaas volgen, voortaan les aan de hand van de Leesbaar Amsterdam-kaart. Zo komen de leerlingen direct in contact met de meer dan 500 literaire citaten over Amsterdam die precies op de juiste geografische plek op de kaart zijn gepositioneerd.

St.Nicolaaslyceum-behang-LA-installatie1Nicolaaslyceum-LeesbaarAmsterdam_vinger2Nicolaaslyceum-LeesbaarAmsterdam-Colofonklei

Leesbaar Amsterdam

Leesbaar Amsterdam is de grote literaire citatenkaart van de hoofdstad van Nederland, met bijna 500 citaten van zo’n 250 binnen- en buitenlandse schrijvers. De leesbare plattegrond biedt een grafische staalkaart van literair Amsterdam: in plaats van lijnen, bogen of cirkels bestaat hij volledig uit letters, woorden en zinnen. Elk citaat staat precies op de plaats waar hij hoort: J.C. Bloem – uiteraard – op de Dapperstraat, de Sarphatistraat is van Nescio, de Lauriergracht van Multatuli en Canaponi roeit over de Herengracht. Al lezend wandel je zo door de stad.

De kaart is in oktober 2015 gepresenteerd en is sindsdien via web- en boekwinkel te koop in vier formaten: op posterformaat (A0), als een opgevouwen boekje (A1), als ringbandboekje (A5) en als wandvullend behang. Bij elke kaart wordt een uitgebreid citaat-, auteurs- en straatnamenregister geleverd waarop precies staat welke auteur over welke plek in welk boek heeft gepubliceerd.

Leesbaar Amsterdam is een initiatief van schrijvers Erik Nieuwenhuis en Louis Stiller, vormgever Yolanda Huntelaar en publicist Bob Polak. Hetzelfde team heeft in 2016 Leesbaar Bergen uitgebracht, dat in de boekhandels en museumwinkels in en om het kunstenaarsdorp te koop is. Leesbaar Groningen is in voorbereiding, andere provincies en steden hebben zich inmiddels bij het Leesbaar Team aangemeld.